A prágai székhelyű

CCEA

(Közép-Európai Építészeti Központ) felkérésére Magyarországon a

Kortárs Építészeti Központ – KÉK

vesz részt az

URBANITY

című kezdeményezésben. Európa hét fővárosának építészei, politikusai, fényképészei, művészettörténészei, szociológusai és művészei az elmúlt húsz év városképének gyökeres változásaira reflektálnak. Az eredményeket látványos kiállítás mutatja be a Millenáris Parkban 2009. június 15-től.

 - Kép © John Fraissinet, flickr.com

Budapest, Pozsony, Prága és Varsó egymáshoz nagyban hasonló társadalmi változásokat élt meg az elmúlt 20 évben. Ezt a négy fővárost az Urbanity kapcsán Bécs, Berlin, Ljubjana, illetve további – eltérő háttérrel rendelkező és különböző stratégiákkal működő - közép-európai városokkal vetjük össze. Az egyes helyszíneket a bennük lezajlott politikai változások alapján térképezzük fel, majd összehasonlítjuk és értékeljük azokat. A program keretében megfigyeljük és dokumentáljuk, hogy milyen lett a közép-európai városok új arca, identitása és szerepe az “új” Európában.

A program törzsét egy átfogó városkutatási és víziókeresési műhelymunka alkotja, amelyet a fenti fővárosok egyes egyetemei végzős építészhallgatókkal együttműködve folytatnak. A hazai kutatást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki karának Urbanisztika tanszéke vezeti. A kutatás egy készülő könyv alapanyagát adja, amely a fenti fővárosok városfejlődését mutatja majd be, különös tekintettel az elmúlt húsz év történéseire. A tanulmány ugyanakkor víziókat szeretne megfogalmazni, amelyekben egy Közép-európai régió közös kulturális kapcsolatai és potenciálja mutatkozhat meg a fővárosok problémás területeinek fejlesztésében. A könyv várhatóan 2010 nyarán jelenik meg, és a legfontosabb európai építészeti kiadók terjesztik majd.

A Kortárs Építészeti Központ az URBANITY keretében részt vesz a közös kutatásban és együttgondolkodásban, a helyi – budapesti – városépítészeti és egyéb társterületi kapcsolatok mozgósításában és a szakmai koordinációban. Az URBANITY budapesti fejezete hivatalosan 2009 júniusában kezdődik: egy nagyszabású köztéri fotókiállítást hazai állomásán a hét főváros szociológiai tanulmányaitól ihletve hét neves fotográfus városértelmezéseit ismerheti meg a széles közönség. A Millenáris Parkban otthont kapó kiállításon a hazai színeket Kudász Gábor Arion képviseli.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ

A bejegyzés trackback címe:

https://stkb.blog.hu/api/trackback/id/tr301117204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása